• Background Image

    Huis verhuren kan lonend zijn in krappe woningmarkt

    8 maart 2017

8 maart 2017

Huis verhuren kan lonend zijn in krappe woningmarkt

Er is een groot tekort aan huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. Vooral in de hoofdstad ontstaat er een krapte op de woningmarkt. Ook bij verhuurmakelaar HouseHunting, regio Amsterdam is er om uiteenlopende redenen veel vraag naar huurwoningen. Pieter-Jan de Baat, eigenaar van het HouseHunting kantoor van regio Schiphol, vertelt: “In onze regio vestigen zich steeds meer expats. Een gunstige economische ontwikkeling, alleen is het voor deze midden verdieners moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden. Als woningeigenaar is het vooral nu heel interessant om je huis te verhuren in plaats van te verkopen.”

Uit de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars blijkt dat twee derde van de groep woningzoekenden tussen wal en schip belandt. Er is dringend behoefte aan meer huurwoningen in de vrije sector. Vooral in grote steden als Amsterdam en omgeving is een tekort in het zogeheten middensegment. Dat komt doordat er veel meer vraag is naar huurwoningen, dan er huizen en appartementen beschikbaar zijn. Prijzen lopen hierdoor verder op. De gemiddelde huurprijs in de vrije sector stijgt in een jaar tijd met 5,9%.

Op het kantoor van regio Schiphol ondervindt Pieter-Jan de Baat deze ontwikkelingen op de woningmarkt. “Enerzijds vestigen zich steeds meer expats in onze regio. Voor deze doelgroep is het lastig een geschikte woning te vinden. Wij merken dat er veel vraag is naar huurwoningen en dat deze woningen bij het aanbieden heel snel verhuurd zijn. Daarnaast blijkt ook dat andere doelgroepen, door de sterk gestegen huizenprijzen en het moeilijker verkrijgen van een hypotheek, op zoek zijn.

Verhuren in plaats van verkopen
In veel gebieden in Nederland worden te weinig nieuwe woningen gebouwd om aan de huidige behoefte te kunnen voldoen en ‘bovenmatige prijsstijgingen’ tegen te gaan. Voor woningeigenaren kan het in deze tijd lonend zijn om het huis te verhuren in plaats van te verkopen. Niet alleen door de vermogensstijging door de prijsstijging van het huis, maar ook door de liquiditeit uit huur kan het aantrekkelijk zijn voor de eigenaar.

De Baat legt uit: “Doordat expats gemiddeld een goed inkomen hebben is de betaalbaarheid een minder groot probleem. Dat maakt het voor de verhuurder interessant om een gunstige en reële huurprijs te vragen. Wij helpen woningeigenaren om een goede opbrengst van de verhuur te krijgen of een geschikte en betrouwbare huurder te vinden. Daarin willen we de eigenaar zo goed mogelijk ontzorgen en vertrouwen geven in een succesvol verhuurtraject.”

Over HouseHunting
HouseHunting is opgericht in 2005 en is met 17 vestigen een van de grootste en nog steeds groeiende makelaars in Nederland. De verhuurmakelaar biedt woningen aan in verschillende prijsklassen en typen woningen, die gehuurd kunnen worden voor korte en onbepaalde tijd.